Aiemmin Espanjassa asunut, nykyään Saksassa asuva ja melkein Pariisiin muuttanut suomalainen kertoo kokemuksia elämästä Euroopassa ja vertailee kulttuureja ja kieliä samalla kun suunnittelee mihin maahan sitä seuraavaksi lähtisi asumaan tai edes käymään.

torstai 26. huhtikuuta 2012

Eroon Saksasta

Onko kukaan koskaan yrittäny poistua Saksasta asuttuaan täällä muutaman vuoden? Eipä muuten ole kovin helppoa. Tai no, voihan sitä vaan sulkea tilin ja lakata maksamasta laskuja, mutta jos menee ihan sitä lainkuuliaisen kansalaisen reittiä niin jopas on asiat taas tehty hankalaksi. Olen tässä taas aikaa ollessanu yrittäny sulkea kaikkia mahdollisia liittymiä jo maasta poistuneen ystäväni puolesta (mä kun niin tykkään aina olla avuksi) mutta mahdottomalta tuntuu.

Täällä suurimpaan osaan paikoista pitää lähettää faksi tai ihka oikea kirje, mutta on onneksi jo niitäkin paikkoja joissa voi irtisanomiset tehdä elektronisesti. Muun muassa eräs nimeltä mainitsematon vakuutusyhtiö josta ystäväni oli ottanut kotivaakutuksen. Täytinpä sitten netissä lomakkeen vakuutuksen irtisanomisesta ja syyksi laitoin ulkomaille muuton. Reilu viikkoa myöhemmin tuli postissa kirje, jossa oli sen tuhat lisäkysymystä. He halusivat tietää 1.  jääkö pois muutavan haltuun vielä joku asunto Saksassa ja jos, niin mikä on asunnon osoite (mitä se niille kuuluu?) 2. Mitä työtä pois muuttava meinaa ulkomailla tehdä (no tää nyt ei ainakaan kuulu niille) 3. Kuinka kauan ulkomailla oleskelu kestää, ja 4. Jos kaveri ei lähde kokonaan maasta niin miltähän tililtä sais jatkossakin ottaa rahaa kuukausittain (dream on). Tai sitten oli toinen vaihtoehto jos meinaa poistua kokonaan, ikuisesti ja ainiaaksi maasta niin sitten pitää lähettää kopio maistraatin uloskirjautumisilmoituksesta. Eikö sitä nyt ihminen saa irtisanoa vapaaehtoista vakuutusta silloin kun haluaa ilman lisäselvityksiä?!

Toinen oli GEZ, eli paikallinen telehallinto. Irtisanoin tv-luvan myös siihen tarkoitetulla lomakkeella ja syyksi laitoin saman ulkomaille muuton. No eiköhän sieltäkin tullut kirje jossa vaadittiin lisäselvityksiä. GEZ ilmoitti ystävällisesti että tv-luvan maksuvelvoite ei poistu jos itse muuttaa maasta mutta laitteet jäävät Saksaan. Ihanko tosi? Ja kuinka moni muuttaa pois mutta jättää kamansa jälkeensä roikkumaan johonkin tyhjään asuntoon?! Sieltä tulleeseen kavaakkeeseen piti VÄLITTÖMÄSTI kirjoittaa mitä niille tv-luvan alaisille laitteille on tapahtunut. No mitäs luulette juntit? Ne lähti Kreikkaan omistajansa mukana. Täällä "tv-lupaa" maksetaan muuten myös radiosta ja käsittääkseni pitäisi myös tietokoneesta maksaa mutta itse en maksa mitään. Mulla ei ole tv:tä eikä radiota ja netistä en katso saksalaista ohjelmaa.

Kotipuhelin- ja nettiliittymää ei myöskään voinut sulkea vielä huhtikuussa vaan pitäisi odottaa kesäkuun puoliväliin. Paitsi että jos maksaa kerralla 27.50 niin sitten sulkeminen onnistuu myös nyt. Kännyköissä ja nettiliittymissä on täällä muuten melkein aina pakollinen 24kk sopimus ja jos sitä ei älyä perua kolme kuukautta ennen kuin 24kk jakso päättyy, niin sitten saa automaattisesti 12 kuukautta lisää (opin kantapään kautta). Jos sopimukseen tekee muutoksia sopimuskauden ajalla, alkaa siitä uusi 24kk jakso. Ja sopimus tulee ainoastaan pankkitiedot antamalla, joten kaikki puhelin- ja nettiliittymät on täällä automaattisesti suoraveloituksen piirissä. Ainoa tapa päästä sopimuksesta eroon ennen aikojaan on lähettää kopio siitä aiemmin mainitusta maistraatin todistuksesta jossa ilmenee että on oikeasti muuttanut pois maasta. Niin ja sieltä puhelinyhtiöltä tuli samana päivänä kaksi kirjettä; toisessa sanottiin että kiitos irtisanomisesta, liittymät siljetaan 12.6. ja toisessa sanottiin että irtisanominen ei nyt vielä ole mahdollista mutta jos maksat sen 27.50 niin sitten onnistuu. Nää ei ole vielä ymmärtäny alkaa säästää paperia täällä vaikka muuten Saksa onkin kierrätyksen ja luomutuotteiden supermaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti