Aiemmin Espanjassa asunut, nykyään Saksassa asuva ja melkein Pariisiin muuttanut suomalainen kertoo kokemuksia elämästä Euroopassa ja vertailee kulttuureja ja kieliä samalla kun suunnittelee mihin maahan sitä seuraavaksi lähtisi asumaan tai edes käymään.

tiistai 16. toukokuuta 2017

Duubiduubi Dubai

Johan on erikoinen paikka tuo Dubai! Vähän sellainen leikkimaa. Tai no, eihän se mikään varsinainen maa edes ole vaan emiraatti. Jos olet historiafriikki ja haluat pääosin nähdä jotain maasta kaivettuja arkeologisia rakennuksen rippeitä niin Dubaihin ei kannata kyllä mennä. Siellä on melkein kaikki uutta, kiiltävää ja hienoa. Kaduilla ei ole kerjäläisiä, pakolaisia sinne ei oteta (ne kyllä syytää rahaa esim Libanoniin joka on ottanut hoiviinsa suurimman osan syyrialaisista). Kaikilla on duuni, kenenkään ei tartte varastaa tai tehdä muutakaan rikollista. Dubai on siis (yllättäen) myös erittäin turvallinen paikka ja ainakin alla olevan tilaston mukaan jopa turvallisempi kuin Helsinki.

Klikkaa kuvaa saadaksesi se isommaksi. Otettu www.numbeo.com sivustolta:


Mulle oltiin etukäteen varoitettu että Dubai on tosi feikki paikka. Ajattelin, että niinhän ne sanoo Singaporestakin ja silti mä tykkäsin siitä tosi paljon. Täytyy kyllä myöntää että Dubain kohdalla ihmiset oli oikeassa. Eniten mua ärsyttää sen paikan amerikkalaisuus. Se on kuin joku hevon floridalainen outlet koko mesta! Sinne on rakennettu jotain wanna be Venetsioita ja kreikkalaisen näköisiä kyliä. Siellä on maailman korkein rakennus (Burj Khalifa), maailman suurin ostoskeskus (Dubai Mall), maailman oudoin meren päälle rakennettu palmun muotoinen tekoniemeke (The Palm), maailman paras seitsemän tähden hotelli (Burj al Arab) ja niin edelleen.

Maailman paras 7* hotelli Burj al Arab

Ja sama yövalossa

Gold on 27 - kiva kultainen baari Burj al Arabin 27. kerroksessa
Nimensä mukaan baarissa kaikki on kultaa, vessan pesualtaista ja roskiksista lähtien.
Tähänastisen elämäni kallein koktaili, reilu 30€ (vasemmalla), oikeanpuoleinen oli "vaan" 25€



Maailman (toistaiseksi vielä) korkein rakennus Burj Khalifa (828m). Jos olisin halunnut mennä hissillä sen huipulle, olisin saanut pulittaa siitä lystistä 125 euroa. Päätin tyytyä katsomaan ulkopuolelta.
Burj Khalifan ja Dubai Mallin välissä olevalla suihkulähteellä on iltaisin näyttävät valoshowt
Dubai Mallista löytyi tietenkin myös Marimekon liike
Manolo Blahnikin liike Dubai Mallissa. Sieltä löytyi kyllä kaikki maailman liikkeet, mutta hinnat olivat kalliimpia kuin Euroopassa. En tiedä kenen taskuun rahat sujahtavat sillä Dubaissa ei ole lainkaan arvolisäveroa.

Pilvenpiirtäjiä siellä syntyy kuin sieniä sateella. Osa niistä on kyllä aika mahtavia arkkitehtuurisia luomuksia. Kaikki on kallista ja hienoa. Etäisyydet on pitkät, koska Dubaissa ei ole mitään varsinaista keskustaa jossa voisi kävellen edetä paikasta toiseen. Se on täynnä erilaisia projekteja, jotka on levitelty pitkin kyliä. Deirasta (Dubain itäosassa) esim Burj Al Arabiin/JBR Beachille tai Marinaan (kaikki suht lännessä) on yli 30 kilsaa ja suuri osa Dubaista vieteystä ajasta menee taksissa istuessa. Sheikh Zayed Roadilla joka halkoo Dubaita on neljä-viisi kaistaa molempiin suuntiin, mutta silti siellä on useimmiten ruuhkaa. Taksit on kyllä siellä halpoja, öljyähän niillä kavereilla riittää. Siellä on myös hieno metro joka toimii moitteettomasti.  


Yksi hienoimmista koskaan näkemistäni pilvenpiirtäjistä on Dubain Infinity Tower. Miten toi voi olla oikeasti edes mahdollista ilman että koko torni katkeaa?
Pari muuta erikoista pilvenpiirtäjää
Yksi sheikki on jopa saanut kuvansa painettua pilvenpiirtäjän seinään.
Dubain skylinea yhdestä kohtaa
Ja siellä kuvan keskivaiheillä näkyy myös Burj Khalifa
Joka metrosta löytyy myös yksi vaunu joka on tarkoitettu pelkästään naisille ja lapsille. Jos joku mies tavataan vaunusta, saattaa hän saada sadan dirhamin, eli 25 euron sakon.

Ainoa vähän aidompi alue on Dubain "vanha kaupunki" josta löytyy kulta-souk sekä mauste-souk ja vielä hajuvesi-souk. Niistä saa ostaa halvalla kultaa, hajuvesiä ja - yllätys, yllätys - mausteita. Tosin ilon pilaa ne satatuhatta feikkivuittonien myyjää jotka ei jätä rauhaan edes minuutiksi. Joka puolelta kuuluu: "Madam, you want Rolex, Gucci, Vuitton. fake sunglasses, bags, watches?". No en hitto vie haluu, jättäkää mut rauhaan! Mutta ei ne jätä. 


Mauste Souk
Kulta Soukin antia
Luonnolliseti myös maailman suurin kultasormus löytyy Dubain kulta soukista
Deirasta, jossa soukit ovat, pääsee ylittämään The Creekin (joku joen tapainen viritelmä) tuollaisella venetaksilla. 

Vanhan kaupungin katukuvaa taksiveneestä katsottuna
Onhan ne rakennukset tässä osassa Dubaita hiukan aidomman näköisiä, eikä niitä olekaan rakennettu tällä vuosituhannella, niinkuin kaikkea muuta Dubaissa.

Alkoholi on periaatteessa kielletty, mutta vähintään kaikilla hotelleilla on anniskeluluvat. Suurin osa yökerhoista ja kivoista ravintoloista on siis hotellien yhteydessä. Viini on kalliimpaa kuin vahvemmat juomat, joten kannattaa pysytellä gin tonicissa. Tosin ei sitäkään ihan ilmaseks jaella. Monissa traditionaalisemmissa ruokaravintoloissa ei ole ollenkaan anniskeluoikeuksia. 


Moskeijat koristivat katukuvaa ympäri Dubaita.
Traditionaalisiin emiraattiasuihin pukeutunutta jengiä pyörii katukuvassa ihan sulassa sovussa länsimaisesti pukeutuneiden ihmisten kanssa. Kuva: gettyimages.com (en kehdannut itse alkaa niitä kuvaamaan). Miehillä mukavat ja kuumassa aavikkoilmassa käytännölliset valkoiset asut. Naiset saa sitten hikoilla mustissaan myös pään seutu tiukemmin hunnutettuna.

Yksi rantapäiväkin onnistuttiin viettämään. Dubaissa on tosi hyvät rannat, vaikka nekin kai feikkejä. Hiekka on hienoa ja hohtavan valkoista, palvelu pelaa, vesi on ihanan lämmintä. Kaikki on hyvin. Oli kyllä hieman outoa katsoa kun heti rannan takana alkoi rivistö korkeita pilvenpiirtäjiä. Joku vuoristomaisema ois ollu ehkä enemmän mieleen. Mutta viihdyin kyllä ja rannalla voi ihan huoletta hengata bikinit päällä, yläosattomissa ei kuitenkan kannata yrittää. Ja näkyi siellä pari leidiä uimassa burkinit päällä.


The Beach - the place to be


JBR The Beach näyttää ilmasta katsottuna tältä

Perus rantasettiä Dubaissa, beduiinit kameleidensa kanssa hengaamassa.
Tämän prinsessansängyn päivävuokra olisi ollut sata euroa. Halpaa kuin saippua!
Rantatuolissa nautitut eväät oli muuten ihan järjettömän hyvät! Nizzansalaatti tonnikalan sijaan lohella sekä tryffelillä ja parmesaanilla maustetut bataatti-ranskikset ja tuorepuristettu porkkana-inkiväärimehu. 


Emirates, jolla lennettiin on muuten todella hyvä lentoyhtiö. Ainakin mulla oli siitä tosi hyvä kokemus. Ruoka oli hyvää, koneen sisäinen leffaverkosto oli aivan älyttömän kattava, kaikki toimi, istuimet oli mukavat. Lennot oli molempiin suuntiin aikataulussa. Ei kertakaikkiaan mitään valittamista.

Emiratesilla matkustaessa ei mene safkat sivu suun jos sattuu nukahtamaan ennen tarjoilun alkamista. Tosta vaan neonvärinen tarra penkin selkänojan yläosaan ja lentoemot osaavat sitten herättää ruuan tullessa.







1 kommentti:

  1. Kiitos nojatuolimatkasta Dubaihin! Yksi paikka maailmassa, jonne ei tarvitse haikailla.

    VastaaPoista