Aiemmin Espanjassa asunut, nykyään Saksassa asuva ja melkein Pariisiin muuttanut suomalainen kertoo kokemuksia elämästä Euroopassa ja vertailee kulttuureja ja kieliä samalla kun suunnittelee mihin maahan sitä seuraavaksi lähtisi asumaan tai edes käymään.

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Älä stressaa



Kirjoitetaanpa välillä jostain vähän vakavammasta asiasta kun viime ajat on kirjoitusten perusteella pääosin vaan tanssittu ja laulettu. Olin meinaan viime viikolla kaksipäiväisellä työpaikalla järjestetyllä stressinhallintakurssilla. Meillä oli ihan ulkopuolinen alan asiantuntija johdattamassa meitä stressin saloihin. Hän on mm. lääkäri koulutukseltaan, joten saatiin tietoa myös stressin aiheuttamista fyysisistä vaivoista. Melkein kaikki mitä kouluttaja meille kertoi, oli ainakin mulle ennestään tuttua jollain tasolla, mutta jostain syystä niitä neuvoja ei vaan osaa noudattaa. Minä ainakin kehitän ihan itse suurimman osan stressistäni, kun en vaan osaa ottaa rennosti. Vai miltä teistä kuulostaa seuraavat neuvot?

- Älä stressaa liikaa asioita jotka tulevat tapahtumaan tulevaisuudessa tai jotka ovat tapahtuneet menneisyydessä, koeta keskittyä tähän hetkeen ja nauttia siitä. Menneisyyttä ei voi muuttaa ja turha sitä on tulevastakaan stressata ennen kuin tietää että kävikö siinä huonosti vai ei. Ja siinä vaiheessa sekin asia on jo tapahtunut ja voidaan siirtää kategoriaan menneet asiat joita ei voi enää muuttaa. The power of now; helpommin sanottu kuin tehty.
Kuva: careercenterpeers.typepad.com
- Älä oleta! Oletukset on yleensä negatiivisempia kuin mitä itse todellisuus olisi. Turha miettiä kuinka paljon joku ehkä suuttuu, jos sanon tai teen näin, kun oikeasti se toinen ei varmaan olisi millänsäkään jos vaan menisin ja tekisin. Sen sijaan vatvon ja oletan että se suuttuu ja sitten suutun jo itse valmiiksi olettamastani negatiivisesta vastareaktiosta ja siinähän sitä on soppa valmis. Ei myöskään kannata töissä olettaa että pomo, kollega tai koko osasto suuttuu jos otan lomaa vaikka olisi töitä tehtävänä tai jään kotiin kun olen sairas. Kaikilla on oikeus lomaan ja sairaslomaan, vaikka jotkut luuleekin joko olevansa korvaamattomia tai kantavat muuten vaan syyllisyyttä poissaoloistaan.

- Tiesitkö, että sekä positiiviset että negatiiviset asiat aiheuttavat stressiä? Ihan yhtä stressaavaa voi olla jos on liian monet juhlakutsut samalle viikonlopulle, eikä tiedä kenelle kehtaisi sanoa ei. Niin ja yleensäkin sen EI:n sanomista kannattaa opetella. Aina ei voi miellyttää kaikkia ja joskus on ihan hyvä kieltäytyä ottamasta enempää tekemistä harteilleen. Älä oleta että se toinen heti suuttuu jos selität nätisti miksi et nyt tällä kertaa kykene auttamaan.


- Älä tee kärpäsestä härkästä. Jos hermostut ja stressaat joka pikku asiasta yhtä paljon, ei kukaan huomaa milloin sulla on oikeasti joku hätänä. Jos aviomies jättää aina roskapussin lojumaan eteiseen eikä muista viedä sitä jätesäiliöön asti, ei siitä kannata joka kerta vetää pultteja. Sen sijaan, sen kerran kun roskat on siitä kadonneet (niitäkin harvoja päiviä varmasti on), kannattaa antaa miehelle positiivista palautetta siitä. Hei kiitos kun veit roskat! Ehkä se jatkossa sitten muistaa viedä ne useammin, kun ei koe olevansa jatkuvan paineen alaisena. Sama pätee olkkarin pöydällä lojuvaan kahvikuppiin ja niin moneen muuhunkin (pikku)asiaan, jotka meidän naisten mielestä on niin ärsyttäviä muuten niin ihanissa miehissämme.
- Se, että joku on koko ajan niin kiireinen että lounastapaamisetkin pitää sopia kuukauden päähän ei välttämättä kerro siitä, että kyseinen henkilö olisi tosi suosittu. Se on vaan huono organisoimaan aikaansa! Ei kannata olla ylpeä siitä jos on koko ajan niin kauheasti tekemistä. Ihan vaan olemiselle ja rauhoittumiselle pitäisi myös varata aikaa. Ja kyllä, on se myös mahdollista lapsiperheessä. Kalenteriin pitää vaan varata vaikka edes tunti kerran viikossa, kun isä vie lapset puistoon ja äiti saa jäädä kotiin lukemaan tai vaahtokylpyyn tai mikä nyt kenetkin tekee onnelliseksi. Ja sama sitten toisinpäin joku toinen päivä, tai vaikka useamman kerran viikossa. Ja käyttäkää niitä isovanhempia lapsenlikkoina ja painukaa joskus kahdestaan jonnekin. Piristää kummasti!

Aiheuttaakohan kakuttomuus stressiä? (kuva: igniteyour.com)
Tasapainon voi saavuttaa vasta kun sekä fyysinen (physical), henkinen (mental) että hengellinen (spiritual) osa-alue on kunnossa.  Tapasimme kurssin lounastauolla miehen, joka väitti, ettei hänellä ole koskaan stressiä. Kun sitä ihmettelimme, hän kertoi heräävänsä joka aamu klo 5:30 meditoimaan ja voimistelemaan ja meditoidessaan hän blokkaa kaikki ikävät ihmiset ja tapahtumat pois mielestään. Hän väittää, ettei ajattele lainkaan negatiivisia ajatuksia päivän aikana, on kieltänyt sen itseltään jo vuosia sitten. Meditointi ei ole todellakaan mun juttu (eikä sen puoleen aikaiset aamuheräämisetkään), mutta olisi se hienoa päästä samanlaiseen tilaan.  Itse kun tuppaan ajatella aina ensiksi negatiivisesti suunnilleen kaikesta. Omasta mielestäni olen realisti, mutta kyllä pikku positiivisuus vois välillä tehdä ihan hyvää myös mulle.
- Ja stressi on muuten sitten tarttuvaa.  Ja vääränlainen jatkuva stressi voi aiheuttaa korkean verenpaineen, lihasjännitystä, hikoilua, muutoksia ruuansulatuksessa ja immuunisysteemissä, väsymystä, univaikeuksia, epätehokkuutta, onnettomuuksia, ihmissuhdeongelmia ja ihan jopa syöpää.
Joten yritetäänhän olla stressaamatta! Lukekaa jatkoksi vaikka Richard Carlsonin kirja ”Don’t sweat the small stuff… and it’s all small stuff”. Mulla on se oikean kirjan lisäksi PDF-muodossa, jos jotakuta kiinnostaa. Suomeksi se löytyy nimellä "Älä hikeenny pikkuasioista". Samassa sarjassa on useampiakin aiheeseen liittyviä kirjoja; Älä hikeenny parisuhteessa/perheasioissa/töissä/murkkuiästä jne. Kannattaa lukea!
stress
Kuva: skincarebylouisa.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti