Aiemmin Espanjassa asunut, nykyään Saksassa asuva ja melkein Pariisiin muuttanut suomalainen kertoo kokemuksia elämästä Euroopassa ja vertailee kulttuureja ja kieliä samalla kun suunnittelee mihin maahan sitä seuraavaksi lähtisi asumaan tai edes käymään.

maanantai 7. toukokuuta 2012

Kreikka on äänestänyt

Kreikka on äänestänyt ja kaaoshan siitä tuli. Edellisellä vaalikaudella vallalla olleet kaksi tähän asti suurinta puoluetta, Pasok ja Nea Dimokratia kokivat odotetun murskatappion. Tosin ihan näin pahaa tappiota ei osattu odottaa. Mun veikkaus oli että Nea Dimokratia saisi 24% ja Pasok 18%. Pasok (hieman vasemmalle kallellaan oleva keskustapuolue), joka sai edellisissä vaaleissa 43% äänistä, sai nyt vain 13%. Nea Dimokratia (enemmän oikealle kallellaan) tällä hetkellä suurimpana puolueena sai 18.9% äänistä ja sillä irtosi 108 paikkaa parlamentissa. Täällä kun suurin puolue saa 50 paikan bonuksen (!). Yhteensä kansanedustajia on täällä 300, joten 50 paikan bonus takaa aikamoisen ylivallan. Kakkoseksi tullut Syriza, vasemmistopuolue, sai vajaat 17%, mutta vain reilu 50 paikkaa. Edellisissä vaaleissa kyseinen puolue sai vain jotain 4% äänistä. Noin kymmenen nykyistä ministeriä ei päässy enää ollenkaan parlamenttiin mukaan. Muutoksen tuulet siis puhaltavat. Paitsi että yli 55 vuotiaat äänesti edelleen niitä kahta ennen suurta puoluetta.

Tällä kertaa vaaleissa oli tarjolla 32 puoluetta josta valita ja hajonta oli sen mukainen. Alle 3% kannatuksella ei pääse ollenkaan mukaan parlamenttiin. Mua harmittaa vihreiden puolesta, jotka sai 2.93% kannatuksen eli nolla edustajaa. Kaikista huolestuttavinta on se, että 20% äänistä meni äärioikeistolaisille puolueille, 7% niistä uusnatsipuolueelle. Onneksi kaikki kolme johtavaa puoluetta on yksimielisesti kieltäytyny tapaamasta kyseistä puoluetta hallitusneuvottelujen merkeissä, mutta koska uusnatsit sai niin ison kannatuksen, aikoo ne nyt sotkea kaikki hallitusneuvottelut.  Äänestyprosentti jäi aika alhaiseksi, vain n. 65% äänioikeutetuista kävi vaaliuurnilla. Monet siis ilmaisivat mileipiteensä jättämällä äänestämättä. Nyt pitäisi sitten saada hallitus kasaan, mutta toivottomalta näyttää. Vaikka kyllähän se Suomessakin viimeksi kesti kun Persut ei sitte ehkä halunnukaan ottaa ihan niin isoa vastuuta että ois oikein hallitukseen lähteneet. Täällä on kanssa "hauska“ kommunistipuolue, joka ilmoitti jo ennen vaaleja ettei ne halua ottaa mistään vastuuta eikä ne halua hallitukseen vaikka ne olisi suurin puolue. Ne vaan haluaa kadulla vastustaa kaikkea ja siihen tarvitsemansa rahoituksen ne saa parlamenttipaikoilla. Niitä on äänestetty tasaisesti viimeset 20 vuotta n. 8% kannatuksella. Mutta, se on ainoa puolue jonka kannattajat ei käytä lainkaan väkivaltaa protesteissaan mm. Troikaa ja EU:n säästötoimia vastaan.

Itse pääsin kanssa mukaan äänestyspaikalle ihmettelemään, kun poikaystäväni kävi äänestämässä Thessalonikissa. Täällä on sellainen hauska juttu, että jos on äänestyskirjoilla yli 400 kilometrin päässä asuinpaikastaan, saa töistä kaksi päivää vapaata äänestämistä varten. Mehän tietysti käytettiin tämä mahdollisuus hyväksi ja ajaa hurautettiin Ateenasta Thessalonikiin äänestämään. Äänestyspaikalta sai mukaan virallisen leimalla varustetun todistuksen työnantajalle vietäväksi. Täällä äänestetään suoraan henkilöä, mutta vaalilistat ei ole teipattuna vaalikopin seinään, niinkuin Suomessa vaan niitä on pinoina vaalihuoneen pöydällä ja siitä saa sitten poimia mukaansa yhden tai vaikka kaikki listat muita hämätäkseen. Järjetöntä paperin tuhlausta mun mielestä. Espanjassa touhu oli vielä älyttömämpää, kun siellä äänestettiin vaan puoluetta. Sielläkin oli vaalilistat pinossa, mutta jo heti äänestyspaikan aulassa. Siitä piti sitten ottaa joku lista ja taitella se kirjekuoreen. Kai sen sai jossain kopissa käydä salassa taittelemassa, mutta jos ei ottanu taas hämäyksen vuoksi kaikkia listoja mukaansa, niin kaikki näki mitä kukakin meinasi äänestää. Kerran kunnallisvaaleissa oli hauskin juttu kun siellä jaettiin sellasia hervottomia lakanoita joissa oli kaikki puolueet samalla paperilla. Siitä piti sitten rastia kolme omasta mielestään parasta puoluetta. Mä rastin mun appiukon puolesta yhden rastin, ihan vaan koska se oli mahdollista.

Äänestysviikonloppuna kuu oli kaikista lähimpänä maata vuosikymmeniin, oli muuten hieno! (kuva:keeptalkinggreece.com)

Kreikassa on ihana kesä jo, n. 30 asteen päivälämpötila. Mun helposti paleleva ruumiini nauttii. On täällä ihana lomailla, mutta en mä ole varma kestäisinkö täällä asua. Käytiin aamulla verotoimistossa ja nyt mua vaan naurattaa se meno siellä, mutta ihan oikeesti jos mun pitäs omia juttujani käydä siellä ajamassa, niin hermot menis! Edes osoitteenmuutosta ei voi tehdä kuin paikan päälle menemällä. Niin ja mun poikaystävän pitää ostaa oma antenni uuden kämppänsä katolle asennettavaksi riviin 50 muun naapurin antennien kanssa. Talo on vanha eikä sinne ole ikinä asennettu mitään yhteistä telkkarinkatselun mahdollistavaa järjestelmää. Samoin täällä tädin ja sedän luona ei ole lainkaan postilaatikkoja vaan postit jätetään tohon ala-aulaan patterin päälle. Ottakoon kukin omansa (ei ihme ettei mitään veropapereita saa postitse!). Ainoastaan mun poikaystävän setä on asentanu ulko-ovelle oman postilaatikon jonne heidän postinsa menevät (siis kerrostalossa!). Muita naapureita ei haittaa että postit jää kaiken kansan näkyville ja otettavaksi. Myöskin tässä talossa on keskuslämmitys lakannut toimimasta jo vuosia sitten, mutta naapurit eivät ole halukkaita investoimaan sen korjaamiseen. Mä oon täällä aina ihan jäässä talvella ja taas mun poikaystävän setä on ainoa joka on ehdottanu että jospa vaikka hoidettais toi homma kuntoon. Ei ne naapurit halua, eikä pakottaa voi. Täältä kai puuttuu kokonaan taloyhtiöt jotka hoitas moiset hommat.

Tänä aamuna posteljooni ei päässyt edes rappuun asti.

2 kommenttia:

  1. "Täällä on sellainen hauska juttu, että jos on äänestyskirjoilla yli 400 kilometrin päässä asuinpaikastaan, saa töistä kaksi päivää vapaata äänestämistä varten." Siis hei ihan mahtavaa! Voiskohan tota ajatusta laajentaa niin, että mäkin saisin kaks päivää töistä vapaata, jos mä haluaisin kans lähtee Kreikkaan äänestämään... pitänee kysyä Erkiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kandee kysyy Ekiltä jos vaikka niihin kuukauden päästä järjestettäviin uusiin vaaleihin pääsis Suomesta mukaan kun ei ne muuten saa koskaan Kreikassa sellaista vaalitulosta kuin ne haluis. Tai kuin Schäuble haluis :)

      Poista