Aiemmin Espanjassa asunut, nykyään Saksassa asuva ja melkein Pariisiin muuttanut suomalainen kertoo kokemuksia elämästä Euroopassa ja vertailee kulttuureja ja kieliä samalla kun suunnittelee mihin maahan sitä seuraavaksi lähtisi asumaan tai edes käymään.

perjantai 19. elokuuta 2016

Mystinen Mostar

Sitten kun oltiin maattu se kymmenen päivää rannalla, niin oltiin lopulta valmiita lähtemään kokopäiväretkelle Mostariin Bosnia Hertsegovinan puolelle. Me oltas menty melkein vaikka minne vaan, kunhan pääsi piipahtamaan naapurimaahan, jotta voi sanoa käyneensä sielläkin. Lopulta järjestetyissä retkissä oli vain kaksi vaihtoehtoa; Medjugorje joka on katolilaisten pyhiinvaelluskohde; Neitsyt Maria kuulemma ilmestyi siellä ensimmäistä kertaa lapsilaumalle vuonna 1981 ja on sen jälkeen käyny säännöllisesti siellä antamassa viestejä maailmalle. Vaikka monet katolilaiset uskoo ilmestykseen, katolinen kirkko ei virallisesti ole vahvistanut ihmettä. Mutta pyhiinvaelluskohde siitä on tullut. 


Maisemakuvaa matkalla Mostariin






Toinen vaihtoehto oli Mostar, Ottomaanien perustama keskiaikainen kaupunki joka on tunnettu vanhasta sillastaan. Silta tuhoutui kokonaan 90-luvulla Bosnian sodassa kun Kroaatit pommitti sen maan tasalle, mutta se rakennettiin uusiksi ja otettiin jälleen käyttöön 2004. Neretva joki halkoo Mostarin kaupunkia. Mostar on ihan erilainen kuin Kroatia, vähän niinkuin olis Turkissa eikä missään Balkanilla. Bosnia Hertsegovinan väestä reilu 50% on muslimeja, sitten siellä asuvat Serbit (n. 30% väestöstä) on Serbian ortodokseja ja Kroaatit (n. 15%) on katolisia. Moskeijoita on kuitenkin joka paikka täynnä.



Mostar ja Neretva joki




Mostarin uudelleen rakennettu vanha silta

Me otettiin organisoitu päiväretki siksi että saatais myös oppaalta tietoa eikä tarttis vaan yksin siellä pyöriä ja ihmetellä. Bussimatkan ajan yksi opas kertoili kaikkea jännittävää Kroatiasta ja erityisesti Makarskan alueelta ja perillä Mostarissa sitten paikallinen opas vei meidät tutustumaan 350 vuotta vanhaan turkkilaiseen kotiin (toimii nykyään museona) sekä moskeijaan ja se siltakin tuli siinä samalla nähtyä.


Moskeija joka ei ole enää rukouskäytössä joten sinne saa mennä sisälle hunnuttamatta itseään päästä varpaisiin.



Suihkulähde turkkilaisen kodin pihalla. Kaikella on oma symboliikkansa ja pihojakin on kaksi. Jos et ole tervetullut vieras et pääse ensimmäistä pihaa pidemmälle. Talossa oli myös erilliset osiot miehille ja naisille. Talo on ympäröity todella korkeilla aidoilla, ei siksi että sais pidettyä varkaat pois, vaan siksi ettei ohikulkevat miehet pääsis kurkkimaan talon kauniita tyttöjä. Meille sanottiin että aidan korkeudesta saattoi päätellä onko talon tytöt kauniita vai ei. Jos oli kovin matala aita ei maksanut vaivaa yrittää päästä visiitille.



Turkkilaisen talon keittiö


Turkkilaisen talon toinen olohuone josta on mahtavat näkymät joelle.


Meillä kävi kuulemma onni, kun sattui niin "viileä" päivä. Mittari näytti vain +32 astetta. Normaalisti tähän aikana vuodesta Mostarissa on se +40. Kuitenkin Neretvan veden lämpötila (joen vesi tulee Zelengora ja Lebrsnik vuorilta) ei nouse koskaan yli +12 asteeseen ja yläjuoksulla se saattaa olla kesällä niinkin kylmää kuin +7 astetta.  Siksikin on aika uskomatonta mitä jotkut paikalliset kaverit tekee. Nimittäin ennen vanhaan jäbillä oli tapana, tehdäkseen vaikutuksen mimmeihin, hypätä vanhalta sillalta alas jokeen. Ne tekee sitä edelleen, mutta nyt on tarkoituksena putsata turistit rahoistaan. 


Kaveri valmiina hyppäämään


Jossain vaiheessa sillalla alkaa kauhea huuto ja hälinä ja uikkareissa oleva nuorukainen heiluu sillan reunalla. Siitä menee vielä pitkä aika ennen kuin se hyppää, sillä jokaista suoritusta varten pitää ensin saada turisteilta kasaan 25 euroa. Reppureissaajat voi itsekin koettaa hyppyä 25 euron hinnalla, mutta ei kannata yrittää ilman treeniä. Tai ei sitä edes saa yrittää ilman treenia. Jos haluaa hypätä niin paikallinen sukellusklubi hoitaa treenauksen harjoittamalla ensin hyppyjä 10 metristä sillan juurelta. Kannattaa kuitenkin muistaa että hyppy on 24 metriä ja lämpötilaero ilman +40 asteesta veden about +10 asteeseen on aika valtava.

Ja siellä se nyt lentää (vihreiden puiden kohalla). Klikkaa kuvaa niin saat sen isommaksi.
Mostarissa on tosi halpaa ja kaikkialla voi maksaa joko paikallisilla markoilla, Kroatian kunalla tai euroilla. Kannattaa ehdottoomasti käydä jos sielläpäin liikut.


Turkkilainen kahvi basaarikujalla


Mostarissa pitää tietenkin syödä Cevapciciä, joka maistuu ihan erilaiselta kuin Kroatiassa, paljon paremmalta, koska ne käyttää parempaa lihaa siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti