Aiemmin Espanjassa asunut, nykyään Saksassa asuva ja melkein Pariisiin muuttanut suomalainen kertoo kokemuksia elämästä Euroopassa ja vertailee kulttuureja ja kieliä samalla kun suunnittelee mihin maahan sitä seuraavaksi lähtisi asumaan tai edes käymään.

perjantai 7. syyskuuta 2012

Ei hyvää päivää Englanti!

Oon tässä päässy hieman seurailemaan asunnonvuokrausta Lontoossa. Ihan oikeesti en ymmärrä miten homma voidaan tehdä niin hankalaksi. Jotta edes pääsee kilpailemaan asunnon saannista, pitää alkajaisiksi tehdä (kirjallinen) tarjous ja siirtää yhden viikon vuokra asunnonvälittäjän tilille. Rahan saa takas jos vuokraisäntä ei hyväksy tarjousta, mutta sen menettää jos tarjous hyväksytään ja jos siinä vaiheessa ei itse enää halua vuokrata kyseistä asuntoa. Tämänhetkinen kohdeasunto on vapaa, siellä ei asu kukaan ja sinne ois voinu muuttaa jo viime viikonloppuna, mutta, sinne ei voi muuttaa ennen kuin välittäjälle on toimitettu:


  • Vuokrakämpän hakulomake


  • Kopio passista


  • Kopio työsopimuksesta


  • Työnantajan lähettämä kirje jossa duunia tarjotaan (palkka pitää näkyä)


  • Työnantajan yhteystiedot jotta ne voi vielä lisäksi tarkistaa siltä että tyyppi on oikeesti siellä töissä


  • Todistus palkasta (siis erikseen vielä palkkakuitti)


  • Sähkölasku tms. edellisestä asunnosta jolla voi todistaa asuneensa siellä


  • Suosituskirje entiseltä vuokraisännältä


  • Suosituskirje joltain ystävältä jonka pitää kertoa kuinka potentiaalinen vuokralainen normaalisti käyttäytyy ja onko sillä tapana pitää lupauksensa (!!)


  • Kuukauden vuokra etukäteen sekä 10 viikon takuuvuokra sekä välityspalkkiot. Sisään ei voi muuttaa ennen kuin rahat on välittäjän tilillä. Rahojen pitää olla tilillä 24h ennen avainten luovutusta.


  • Vuokranmaksusta pitää tehdä suoraveloitussopimus (miks hitossa ne tarttee kaikki palkkakuitit ja luotettavuustodistukset jos kuitenki menee suoraveloituksella??)


  • Vuokrasopimus pitää allekirjoittaa ja joka sivu pitää kuitata nimikirjaimilla. Mitään päivämääriä yms. ei saa muuttaa sopimuksessa koska muuten homma alkaa alusta. Vuokrasopimus on 26 sivua pitkä.
No, onneks mä en ole muuttamassa Englantiin. Saksassa on niin helppoa tohon verrattuna. Englannissa on myös sellainen ns. Council Tax jota jokaisen vuokralaisen pitää maksaa vuokran lisäksi. Kyseisen veron laskentataulukko on tosi monimutkainen ja riippuu asunnosta, sijainnista, talon uutuudesta yms. Luulisin että kaikista korkeinta Council Taxia saa maksaa Lontoossa olevasta uudesta asunnosta. No mites sattuikaan että sellanen on just haussa. Kyseisellä verolla maksetaan sitten julkiset palvelut, kuten poliisi, palokunta, koulut, puistot, kierrätys ja roskíen keräys yms yms. Sitä ei ole mitenkään suhteutettu asukkaan tuloihin ja keskimääräinen vuosimaksu on toista tuhatta puntaa. Pienituloiset voi hakea jotain avustuksia veronmaksuun mutta kaiken kaikkiaan hankala systeemi. Yksin asuvat saa kanssa jotain alea koska perusvero on laskettu kahden asukkaan mukaan. Englanti vaikuttaa tosi jämptiltä paikalta, love.


2 kommenttia:

  1. Tota listaa lukiessa ihan hengästyy. Onneks ei ole sun päänsärky!

    VastaaPoista
  2. lontoossa taitaa olla ihan omat saannot. Itse vuokraamme talon opiskelijoille, ja ei yhtaan mitaan monimutkaisuuksia. Senkun allekirjoittavat sopimuksen, maksavat depositin, ja sisaan.. Terv, malle

    VastaaPoista