Aiemmin Espanjassa asunut, nykyään Saksassa asuva ja melkein Pariisiin muuttanut suomalainen kertoo kokemuksia elämästä Euroopassa ja vertailee kulttuureja ja kieliä samalla kun suunnittelee mihin maahan sitä seuraavaksi lähtisi asumaan tai edes käymään.

torstai 28. kesäkuuta 2012

Tapa on hyvä tapa


Tiedättekö muuten mistä sana tapas tulee? Ensinnäkin, sehän on monikko sanasta "tapa" joka tarkoittaa kantta. Ennen vanhaan Espanjassa kun papparaisilla oli tapana käydä baarissa nauttimassa iltapäivävermutti (siellä myydään muuten vermuttia hanassa!!) tai joku muu vastaava pikku drinksu, oli aina välillä hankala pitää kärpäset poissa laseista ja baarin pitäjät alko laittaa leipäviipaleen suojaksi lasin päälle ikään kuin kanneksi. Kärpäset sai sitten rauhassa surrailla niissä tapaksissa saastuttamatta arvokasta juomaa. Kai sitten jossain vaiheessa joku nälkäinen asiakas alkoi syödä niitä kansia ja myöhemmin niitä alettiin tarjota erikseen juoman kyytipoikana. Nimi tapas säilyi vaikka nykyään kaikki tapakset ei suinkaan enää ole leipäviipaleita.

Tuo tapas-kulttuuri on yksi niitä asioista mitä kaipaan Espanjasta. Siellä kun ei koskaan kukaan juo mitään ilman ettei juoman kanssa tarjottaisi myös jotain syötävää (no, ok on siellä yökerhojakin missä sitten vaan kännätään ilman murkinaa). Parhaissa paikoissa saa itsensä syötyä täyteen tilaamalla pari pikku olutta kun ruokatarjonta on niin monipuolista. Opiskelijana sitä harrastettiin. Esim. legendaarisessa El Tigressä Madridin keskustassa saa lautastolkulla erilaisia tapaksia pelkän juoman hinnalla. Ja kun lasi olutta/viiniä/limua maksaa 1.5 euroa niin ei se kovin kalliiksi tule vaikka muutaman ottaisi. Mun entisen kodin lähistöllä oli myös ihana galicialainen ravintola jossa harrastettiin tuota samaa runsaiden tapasten tarjontaa. Siellä on monet kerrat syöty itsemme kylläisiksi ilmaisilla tapaksilla. Ja jotenki se henkilökunta aina muistaa mitä ne on kenellekin antanu eikä me ainakaan koskaan saatu kahta kertaa samaa annosta yhden visiitin aikana. Ellei erikseen pyydetty jotain herkkua mistä tykättiin enemmän.


Espanjassahan ei muuten kovin pitkälle pääse turistien suosimalla "una cerveza por favor" sanonnalla. Siellä kun olut ei ole koskaan pelkkä cerveza. Kaikista normaalein annos on kahden desin lasi "caña", sitten on "jarra" joka on tuoppi, yleensä neljä desiä tai sitten vaan pullo, "botella". Myös "litrona" löytyy skämäsempien mestojen listalta ja se on siis litran muovituoppi. Litrona muodossa saa myös Calimochoa joka on siis punaista tetraviiniä sekoitettuna kokikseen ja tilkkaan karhunvatukkalikööriä tai Tinto de Veranoa joka on punaviiniä ja sitruunalimua. Clara on sitten caña johon on lisätty joko spriteä tai gaseosaa (kuplavettä) laimentamaan oluen makua.
El Tigren tyypillisiä tapaksia

Espanjassa on ihana kun ihmiset viettää niin paljon aikaa ulkona eikä lukkiudu neljän seinän sisälle. (Joo, joo, ymmärrän että Suomessa on kylmä ja kallista eikä paljoa innosta kotoota poistua.) Alkuillasta baareissa tapaa kokonaisia perheitä vauvasta vaariin jotka on poikennu pienelle aperitivolle ennen illallista. Baarit ei ole mitään räkäsiä juottoloita ja siis juomista ei harrasteta kännittely kiikarissa vaan seurallisena tapahtumana. Pystybaarissa voi toki poiketa myös kahvilla, ei ole pakkoa aina sitä vermuttia tai cañaa lipitellä. Baarien sotkuisuus tosin on pieni kulttuurishokki Suomesta tulevalle. Espanjassa kun on tapana heittää paperit, pähkinänkuoret ja kaikki muu sonta suoraan lattialle. On joka baarissa baaritiskin alla pieniä roskiksia mutta baarin henkilökunta jopa toivoo, ettei jengi käyttäisi niitä koska päivän päätteeksi on paljon helpompi vaan lakasta lattia isolla harjalla. Roskisket kun pitää jokainen sitten erikseen kipata lattialle, ennen kuin niiden sisällön voi yhdistää muiden lakaistavien roskien joukkoon. Mun oli ainakin vaikea tottua menemään baariin jonka lattialla on mattona auringonkukan siemenien kuoria joita jengi on sinne sylkeny kun tarjolla on ollut juoman kylkiäisenä niitä siemeniä.

Pihit saksalaiset ei yleensä tarjoa mitään ilmaiseksi, mutta eilen kun olin taas espanjalaisen tapasbaarin terassilla katsomassa matsia, niin Espanjan voiton jälkeen kaikille tarjottiin baarin puolesta ilmaiset kylmät San Miguel olutpullot (saattaa johtua siitä että baarin omistaja ei ole saksalainen). Mä en itse juurikaan olutta juo, mutta kyllä se siinä kohtaa maistui. Ja ohikulkeva asfalttirekka tööttäili Espanjan voittoa. Tais olla asfalttimiehet espanjalaisia J Katsotaan tänään sitten riittääkö mun puna-vihreä-valkoinen asustus kannustamaan Italian finaaliin Espanjan kanssa. Joo, mä nyt päätin olla petturi ja olla kannustamatta Saksaa.



 

2 kommenttia:

  1. Nyt iski ikävä Madridiin ja just siihen galicialaiseen tapasbaariin. Saatiin niiiiin hyvät herkut joka kerta aaah! Ihana paikka henkilökuntaa myöten!

    VastaaPoista
  2. kinkkumuseo, mmmmmmm.....

    VastaaPoista